I denne artikkelen skal vi snakke om franskmennenes livsstil i 1940, en periode preget av andre verdenskrig og den tyske okkupasjonen.
Du vil få innblikk i franskmennenes levekår, krigens innvirkning på kvinner og barn og de ulike sidene ved livet under okkupasjonen.
Vi vil også se på departementsarkivene, som gir en bedre forståelse av denne komplekse perioden i fransk historie.
Hverdagslivet under okkupasjonen
Livet i Frankrike i 1940 var sterkt preget av andre verdenskrig og den tyske okkupasjonen. Frankrikes nederlag og inngåelsen av våpenhvilen i juni 1940 førte til at landet ble delt i to soner: Sonen okkupert av Nazi-Tyskland, inkludert Paris og Nord-Pas-de-Calais, og sonen libre, som ble styrt av Vichy-regimet under ledelse av marskalk Pétain.
Konsekvensene for franske familier
Franske familier ble hardt rammet av krigen og okkupasjonen. Mange menn var krigsfanger i Tyskland, og etterlot konene og barna alene med ansvaret for hjemmet.
Kvinnene måtte dermed jobbe for å forsørge familien, samtidig som de måtte ta seg av barna. Disse plutselige endringene hadde også stor innvirkningpå måten kvinner kledde seg på.
Det sorte markedet var også utbredt, ettersom mange grunnleggende nødvendigheter, som poteter, ble rasjonert.
Utdanning og ungdom under okkupasjonen
Barns utdanning under okkupasjonen ble også påvirket av krigen. Læreplanene ble endret av Vichy-regimet, som forsøkte å innprente nasjonalistiske og tradisjonalistiske verdier i de unge franskmennene.
Fysisk fostring ble særlig vektlagt for å utdanne sterke og sunne borgere, klare til å delta i krigsinnsatsen.Ungdom ble også oppfordret til å melde seg inn i regimetilknyttede ungdomsorganisasjoner, som Chantiers de la Jeunesse eller Légion des Volontaires Français.
Jødeforfølgelsen i Frankrike
Den antisemittiske politikken til Vichy-regimet og Nazi-Tyskland førte til forfølgelse av jøder i Frankrike. Vichy-lovene innførte restriksjoner og diskriminering av jøder, for eksempel ved å forby dem å utøve visse yrker eller oppsøke visse offentlige steder.
Razziaer og deportasjoner
De franske myndighetene samarbeidet også med Nazi-Tyskland om å organisere razziaer og arrestere tusenvis av jøder, som deretter ble deportert til utryddelsesleire.
Razziaen i Vel d’Hiv i juli 1942 er et av de mest tragiske eksemplene på dette samarbeidet, der nesten 13 000 jøder, deriblant mange barn, ble arrestert i Paris og forstedene.
Solidaritet og motstandshandlinger
Til tross for forfølgelsene viste mange franskmenn sin solidaritet med jødene og deltok i motstandshandlinger. Noen gjemte jøder i hjemmene sine, mens andre hjalp til med å organisere fluktruter for å gjøre det mulig for dem å flykte fra landet. Motstandsbevegelser, som redningsnettverket OSE (Œuvre de secours aux enfants), ble også opprettet for å beskytte jødiske barn.
Kulturelt og kunstnerisk liv under okkupasjonen
Det kulturelle og kunstneriske livet i Frankrike i 1940 var underlagt sensur fra Vichy-regimet og Nazi-Tyskland. Verker som ble ansett som «degenererte» ble forbudt, mens kunstnere og intellektuelle måtte underkaste seg streng kontroll av sine produksjoner.
Kino og teater
Kino og teater var områder som ble spesielt nøye overvåket av myndighetene, som forsøkte å fremme verk som var i samsvar med regimets ideologi. Noen kunstnere klarte imidlertid å omgå sensuren og uttrykke sin motstand mot okkupasjonen gjennom subtile og metaforiske verk.
Litteratur og presse
Litteratur og presse var også gjenstand for sensur. Mange forfattere og journalister ble tvunget i eksil eller under jorden, mens andre samarbeidet med regimet. Hemmelige aviser, som Le Franc-Tireur eller Combat, ble opprettet av motstandsfolk for å spre informasjon og ideer som var i strid med okkupasjonsmakten.
Mote
Mote ble sterkt påvirket av disse livsstilsendringene. Menn har fullstendig endret måten de kler seg på, og det samme har kvinner.
Departementets arkiver for en bedre forståelse av denne epoken
Departementets arkiver er uvurderlige kilder for en bedre forståelse av livet i Frankrike i 1940.De oppbevarer administrative dokumenter, øyenvitneskildringer, fotografier og korrespondanse som gjør det mulig å følge franskmennenes historie i denne vanskelige perioden.
Historikere, som Éric Alary, har brukt disse arkivene til å skrive detaljerte verk om dagliglivet under okkupasjonen.
Sammenfattet hjelper det å forstå livet i Frankrike i 1940 oss til bedre å forstå hva som sto på spill i denne perioden, og til å hylle dem som led og gjorde motstand mot undertrykkelsen. Departementsarkivene er et viktig verktøy for å utdype vår kunnskap om denne vanskelige perioden i fransk historie.